• 21 maja 2024
  • Imieniny:  Wiktora, Kryspina, Tymoteusza

Pomoc dla Ukrainy

W środę, 11 października w Centrum Kształcenia Zawodowego w Gorlicach odbyła się konferencja naukowa pt. „Łączenie potencjału dziedzictwa kulturowego powiatu gorlickiego z potencjałem naukowym Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.

Konferencję otworzyła, witając zaproszonych gości Starosta Gorlicki Maria Gubała. Na sali zasiedli przedstawiciele kadry naukowej Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie,  samorządów z terenu powiatu gorlickiego, dyrektorzy szkół ponadpodstawowych, jednostek organizacyjnych Powiatu oraz młodzież szkolna.

- Mam nadzieję – mówiła podczas wystąpienia starosta - że dzisiejsza konferencja stanowić będzie pierwsze przęsło powstającego mostu współpracy pomiędzy Uniwersytetem Rolniczym w Krakowie, a Powiatem Gorlickim.


Po wystąpieniach gości honorowych JM Rektora URK Sylwestra Tabora i Katarzyny Szepieniec, dyrektora Muzeum Dwory Karwacjanów i Gładyszów, starosta w formie prezentacji przedstawiła historię i atrakcje turystyczne ziemi gorlickiej.



Następnie dr Wioletta Knapik zaprezentowała projekt „Włączenie zanikającego dziedzictwa kulturowego do innowacyjnej strategii rozwoju obszarów wiejskich”. Jego celem jest utworzenie Interaktywnej Platformy Dziedzictwa Kulturowego – Moduł Małopolska, która stanie się narzędziem ułatwiającym planowanie strategii rozwoju społeczno-gospodarczego województwa małopolskiego, w oparciu o wykorzystanie unikatowych (zanikających) elementów dziedzictwa kulinarnego i przyrodniczego. Połączone komponenty tego dziedzictwa stanowią innowacyjne podejście w zakresie ich wykorzystania w planowaniu rozwoju i budowaniu przewagi konkurencyjnej regionu. Wybór danych elementów dziedzictwa kulinarnego i przyrodniczego będzie podyktowany ich przydatnością w osiągnięciu efektu synergii w strategii rozwoju.



W dalszej części konferencji wystąpili pracownicy naukowi Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.  

Dr inż. Anna Stępień z Wydziału Technologii Żywności Katedry Inżynierii i Aparatury Przemysłu spożywczego zaprezentowała „ Żywność przyszłości” wraz z właściwościami przechowalniczymi i termicznymi układów biopolimerowych oraz wegetariańską i roślinną żywność funkcjonalną.



Temat „Robotyki i mechatroniki” i zawarte w nim systemy sterowania, modelowanie procesów dynamicznych, programowanie sterowników logicznych PLC i informatycznych systemów kontroli produkcji SCADA, układy pomiarowe, roboty przemysłowe i mobilne przedstawił dr inż. Marcin Tomasik z Wydziału Inżynierii Produkcji i Energetyki Katedry Inżynierii Bioprocesorów, Energetyki i Automatyzacji.



„Leśnictwo przyszłości” czyli społeczne funkcje lasów, botanika, dendrologia, dziedzictwo przyrodnicze i kulturowe Polski było tematem prelekcji dr inż. Magdaleny Frączek z Wydziału Leśnego Katedry Bioróżnorodności Leśnej.

O inżynierii rolniczej i informatyce w inżynierii rolniczej (m.in. GNSS, Rolnictwo Precyzyjne, Mikrokomputery z Rolnictwie, Systemy Mechatroniczne w Rolnictwie, Systemy Informacji Geograficznej) mówił specjalista z zakresu rolnictwa precyzyjnego, systemów zmiennego dawkowania (VRA), monitoringu plonu i odżywienia roślin oraz systemów prowadzenia agregatów dr inż. Mirosław Zagórda.

Dr Aneta Koronowicz z Wydziału Technologii Żywności Katedry Żywienia Człowieka i Dietetyki przedstawiła „Badania naukowe prowadzone w ramach dyscypliny nauki biologiczne”: skład podstawowy i wartości odżywcze produktów spożywczych, wpływ dodatków funkcjonalnych i procesów technologicznych na wybrane parametry jakości zdrowotnej produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, zdolności adhezyjnych szczepów bakteryjnych do błon śluzowych przewodu pokarmowego, cytotoksyczności w modelu in vitro, właściwości immunomodulujących i przeciwnowotworowych w modelach in vitro oraz in vivo.

Syntezę funkcjonalnych biokompozytów oraz kompleksów na bazie biodegradowalnych i kompostowalnych polimerów naturalnych na potrzeby przemysłu opakowaniowego, pozyskiwanie związków bioaktywnych z produktów naturalnych oraz zastosowanie ich jako dodatków o właściwościach antybakteryjnych w opakowaniach oraz otoczkach jadalnych produktów spożywczych oraz w suplementach diety oraz farmaceutykach, projektowanie oraz wytwarzanie materiałów opatrunkowych jedno i wielowarstwowych na bazie hydrożeli polisacharydowych z dodatkiem nanocząsteczek złota z przeznaczeniem w szczególności dla procesów regeneracji skóry oraz leczenia ran u ludzi i zwierząt przedstawiła dr Anna Wisła-Świder z Wydziału Technologii Żywności Katedry Chemii.

Na temat „Wyzwań w żywieniu zwierząt w ogrodach zoologicznych”, chowie i hodowli zwierząt nieudomowionych, gospodarce paszowej i żywieniu zwierząt nieudomowionych utrzymywanych w ogrodach zoologicznych mówił dr Marcin Przybyło z Wydziału Hodowli i Biologii Zwierząt Katedry Żywienia, Biotechnologii Zwierząt i Rybactwa.

Studia na kierunkach ekonomia i zarządzanie omówił dr Sławomir Lisek z Wydziału Rolniczo-Ekonomicznego Katedry Statystki i Polityki Społecznej.

Dr n.wet. Grzegorz Lonc z Uniwersyteckiego Centrum Medycyny Weterynaryjnej UR w prelekcji zatytułowanej „Zajrzeć głębiej – układ pokarmowych zwierząt domowych” przedstawił osteologię, identyfikację gatunków zwierząt na podstawie szczątków kostnych, ekspresje receptorów hormonów płciowych w ośrodkowym układzie nerwowym oraz narządach rozrodczych.



Na zakończenie konferencji wystąpił dr inż. Karol Król, prezentując „Dydaktykę w zakresie dziedzictwa kulturowego” z Wydziału Inżynierii Środowiska i Geodezji Katedry Gospodarki Przestrzennej i Architektury Krajobrazu. Mówił o analityce internetowej i technologiach internetowych, cyfrowym dziedzictwie kulturowym, organizacji pracy i zarządzaniu, a także strategiach marketingowych, architekturze informacji, projektowaniu witryn internetowych, wykorzystaniu technik i narzędzi komputerowych w prezentacji danych przestrzennych oraz w zakresie wydajności, funkcjonalności i użyteczności witryn internetowych.

More Joomla Extensions

POWIAT GORLICKI TO:

110000 MIESZKAŃCÓW
996 KM2 POWIERZCHNI
37 PROJEKTÓW EU
STAROSTWO POWIATOWE W GORLICACH

ul. Biecka 3, 38-300 Gorlice
woj. małopolskie
www.powiatgorlicki.pl
tel.: (018) 353 53 80
fax: (018) 353 75 45
starostwo@powiatgorlicki.pl

Godziny pracy:

Poniedziałek - piątek 7.30 - 15.30

GORLICE

49°39'44.9"N 21°09'39.4"E