Facebook
24 stycznia 2019 05:52
Imieniny: Felicji, Tymoteusza, Rafała
A A A
FAIL (the browser should render some flash content, not this).
FAIL (the browser should render some flash content, not this).
FAIL (the browser should render some flash content, not this).
Wyróżnienie na EKOGALII 2018
Redaktor: Yvetta Walecka    18.12.2018. Drukuj Powiadom Znajomego

W dniach 7-9 grudnia odbył się w Jasionce k. Rzeszowa XII Europejski Konkurs Kulinarny EKOGALA 2018. W zmaganiach finałowych drużyna reprezentująca Zespół Szkół Zawodowych w Gorlicach otrzymała wyróżnienie.

 




Jak gotować to smacznie i z sercem. Wiedzą o tym uczennice klasy  3b T z Zespołu Szkół Zawodowych w Gorlicach, których przepis na polędwiczki wieprzowe, carpaccio z buraków i  fondant czekoladowy z sosem malinowym zachwycił przewodniczącego jury XIII Europejskiego Konkursu Kulinarnego EKOGALA 2018. Głównym celem konkursu było poszerzanie zainteresowania europejską sztuką kulinarną oraz upowszechnianie naturalnych surowców i tradycyjnych metod produkcji, a także konfrontacja możliwości uczniów szkół gastronomicznych z kraju i zagranicy. W konkursie uczestniczyło osiem dwuosobowych  drużyn uczniowskich ze szkół z: Rzeszowa, Słowacji, Jarosławia, Sandomierza, Iwonicza, Nowosielec oraz Gorlic. ZSZ im. K. Pułaskiego w Gorlicach reprezentowały: Alicja Wojtanowska i Joanna Wojtarowicz, które do konkursu przygotowały Lucyna Prorok i Ewa Myszkowska.
Zadaniem dwuosobowych zespołów było wykonanie w czasie 90 minut ośmiu porcji dania zasadniczego i deseru. Skomponowane potrawy miały zachować jak najwyższą wartość odżywczą. Potrawy oceniało jury profesjonalne w składzie: Marcin Purgacz (Ambasador Marki Podkarpackie Smaki), Marcin Dudek (Executive Chef Hotel Best Western Q Kraków ****),  Janusz Pyra (Executive Chef Hotel Bristol & Luxury***** Rzeszów), Mariusz Nazimek (mistrz kuchni LOFT Rzeszów), Barbara Bassara -  Poprawa (Cukiernia Bassara Dębica), Kazimiera Kowalczyk (Executive Chef), Maciej Pasternak (Executive Chef cukierni „Niebo w gębie”), Szymon Berłowski (Restauracja Stolarnia Rzeszów), oraz jury techniczne: Patryk Mach (Chef w restauracji Simple Hotelu Blue Diamond ****, członek Kadry Narodowej Kucharzy Juniorów, Brązowy medalista Mistrzostw Świata w Erfurcie) i Michał Ziaja (Sous Chef Restauracji Manufaktura Hotelu Metropolitan**** - Rzeszów, członek Kadry Narodowej Kucharzy Juniorów).
W zmaganiach finałowych drużyna z ZSZ Gorlice otrzymała wyróżnienie i pochwałę  przewodniczącego jury za właściwą organizację i profesjonalizm pracy oraz wydanie potraw w czasie określonym regulaminem.
Gratulujemy wyróżnionym i życzymy dalszych sukcesów.

Zdjęcia: ZSZ im. K. Pułaskiego w Gorlicach

1.
tn_1.jpg
2.
tn_2.jpg
3.
tn_3.jpg
4.
tn_4.jpg
5.
tn_5.jpg
 

 
« poprzedni artykuł   następny artykuł »
KONTAKT
Starostwo Powiatowe w Gorlicach
38-300 Gorlice
ul. Biecka 3
tel.: (018) 353 53 80
fax: (018) 353 75 45
mail: starostwo@powiatgorlicki.pl