Facebook
13 grudnia 2018 00:39
Imieniny: Łucji, Otylii, Włodzisławy
A A A
FAIL (the browser should render some flash content, not this).
FAIL (the browser should render some flash content, not this).
FAIL (the browser should render some flash content, not this).
Woda - produkt strategiczny
Redaktor: Ewa Żarnowska    04.10.2018. Drukuj Powiadom Znajomego
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Gorlicach Jadwiga Wójtowicz była organizatorem konferencji pt. „Nadzór nad jakością wody spożycia i ocena ryzyka w świetle przepisów nowego rozporządzenia w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia”. W organizację włączył się także starosta Karol Górski.



Konferencja skierowana była do samorządowców miast i gmin oraz przedstawicieli instytucji i firm zajmujących się zaopatrzeniem mieszkańców powiatu gorlickiego w wodę. Przybyli także reprezentanci podmiotów wykorzystujących wodę z indywidualnych ujęć w ramach działalności gospodarczej lub w budynkach użyteczności publicznej, budynkach zamieszkania zbiorowego lub podmiotach działających na rynku spożywczym, wykorzystujący wodę do spożycia. Uczestniczyli w niej także pracownicy laboratorium, pracownicy techniczni oraz personel bezpośrednio zajmujący się uzdatnianiem i dezynfekcja wody.

Uczestników spotkania powitała Jadwiga Wójtowicz Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Gorlicach podkreślając znaczenie tego tematu dla mieszkańców oraz wszystkich służb odpowiedzialnych za dostarczanie zdrowej i bezpiecznej dla życia wody. Zaznaczyła, że bezpieczeństwo zdrowotne wody jest jednym z najważniejszych zadań państwa realizowanych również na szczeblu administracji samorządowej.

Do zebranych zwrócił się także starosta Karol Górski, mówiąc, że woda ma znaczenie strategiczne. Wyraził wdzięczność dla Inspektor Jadwigi Wójtowicz za zorganizowanie konferencji na ten temat. Podkreślił, że wiedza ta jest niezbędna, aby samorządy wiedziały dokładnie jakie zadania przed nimi stoją. Wyraził przekonanie, że spotkanie będzie niezwykle pożyteczne i owocne.

Prelekcje wygłosili:
- mgr Daniel Cyz – dział nadzoru sanitarnego WSSE Kraków – Rola PIS jako organu sprawującego nadzór nad jakością wody do spożycia, ze szczególnym uwzględnieniem zmian w obowiązujących przepisach
- dr Tadeusz Bochnia – zastępca dyrektora ds. wody MPWiK S.A. Kraków:
Ocena ryzyka zdrowotnego i plany bezpieczeństwa wody dostarczanej konsumentom.
Bezpieczeństwo zdrowotne wody do spożycia – eliminowanie potencjalnych zagrożeń na etapie produkcji dystrybucji wody.
- dr inż. Tadeusz Żaba – dyrektor ds. produkcji MPWiK S.A. Kraków – Zarządzanie kryzysowe w przedsiębiorstwie wodociągowym
- dr inż. Krzysztof Filipek – Przygotowanie gmin i przedsiębiorstw wodociągowych do zabezpieczenia dostaw wody w warunkach specjalnych.

1.
aimg_5067.jpg
2.
bimg_5063.jpg
3.
cimg_5064.jpg
4.
dimg_5066.jpg
5.
img_5065.jpg
6.
img_5070.jpg
7.
img_5071.jpg
8.
img_5076.jpg
9.
img_5077.jpg
10.
img_5078.jpg
11.
img_5084.jpg
12.
img_5085.jpg
13.
img_5086.jpg
14.
img_5087.jpg
15.
img_5091.jpg
16.
img_5094.jpg
17.
img_5095.jpg
18.
img_5097.jpg
19.
img_5099.jpg
20.
img_5100.jpg
21.
img_5102.jpg
22.
img_5107.jpg
23.
img_5108.jpg
24.
img_5109.jpg
25.
img_5110.jpg
26.
img_5111.jpg
27.
img_5111a.jpg
28.
img_5112.jpg
29.
img_5116.jpg
30.
img_5117.jpg
31.
img_5120.jpg
32.
img_5121.jpg
33.
img_5123.jpg


Więcej szczegółów już wkrótce na stronie:
 https://pssegorlice.wsse.krakow.pl/

 
« poprzedni artykuł   następny artykuł »
KONTAKT
Starostwo Powiatowe w Gorlicach
38-300 Gorlice
ul. Biecka 3
tel.: (018) 353 53 80
fax: (018) 353 75 45
mail: starostwo@powiatgorlicki.pl