Facebook
22 czerwca 2018 07:40
Imieniny: Pauliny, Flawiusza, Agenora
A A A
FAIL (the browser should render some flash content, not this).
FAIL (the browser should render some flash content, not this).
FAIL (the browser should render some flash content, not this).
Warsztaty z Sową i Prymatem
Redaktor: Ewa Żarnowska    05.01.2018. Drukuj Powiadom Znajomego
W Zespole Szkół Zawodowych im. K. Pułaskiego w Gorlicach odbyły się warsztaty kulinarne z cyklu: „Profesjonaliści w kuchni - przygotowanie do kariery”, które poprowadził  Robert Sowa – restaurator, kucharz, znawca trendów i nowinek kulinarnych. Warsztaty zostały zorganizowane we współpracy z firmą Prymat, którą reprezentował Filip Lato, a z ramienia ZSZ w Gorlicach nad ich przebiegiem czuwała nauczycielka gastronomii Lucyna Prorok.

 


W warsztatach kulinarnych uczestniczyło 45 uczniów. Pracowali w dwóch grupach. Nad ich pracą czuwał Robert Sowa i jego współpracownicy: Krzysztof Baranowski oraz Konrad Kornaszewski.

Młodzi adepci sztuki kulinarnej przygotowywali:
- mix 5 przekąsek (hummus, roladki z szynki parmeńskiej, nadziewane suszone pomidory, tapenade z czarnych oliwek, torcik z pumpernikla)
- pierś z kaczki ze śliwkami
-  kardamonowy torcik bezowy

Dania prezentowały się niezwykle efektownie i smakowały wybornie. Uczniowie bardzo chętnie uczestniczyli w zajęciach i byli bardzo zadowoleni z wykonanych przez siebie zadań. Wyrazili chęć uczestnictwa w następnych warsztatach, gdyż takie wydarzenie to była dla nich wspaniała i niezapomniana lekcja gotowania na żywo, w luźnej i przyjaznej atmosferze z mistrzem – mówi Lucyna Prorok, nauczycielka gastronomii w ZSZ w Gorlicach.

Podsumowaniem warsztatów kulinarnych było uroczyste wręczenie certyfikatów oraz książki „Krok po kroku z Robertem Sową” z autografem mistrza.

Organizacja warsztatów była możliwa dzięki firmie PRYMAT, która m.in.  zapewniła:
- przyjazd Roberta Sowy i jego ekipy
- fartuszki dla wszystkich gotujących uczniów firmy Prymat na własność
- zapas przypraw i produktów Prymat Gastro Line dla szkoły
- certyfikaty imienne dla wszystkich uczniów
- książkę kulinarną – „Krok po kroku z Robertem Sową” – dla każdego ucznia
- zakup i transport niezbędnych do gotowania wszystkich produktów dostarczonych w dniu szkolenia
- tablice dotyczące zastosowania przypraw, przeznaczone na własność szkoły
- plakaty informujące o wydarzeniu do rozwieszenia w szkole
- przekazanie szkole jednego miejsca dla ucznia w konkursie Roberta Sowy "Kulinarny Talent"

Zdjęcia Joanna Podsadowska.
Informację udostępniła Lucyna Prorok ZSZ w Gorlicach.

1.
img_6750.jpg
2.
img_6752.jpg
3.
img_6753.jpg
4.
img_6754.jpg
5.
img_6755.jpg
6.
img_6765.jpg
7.
img_6772.jpg
8.
img_6776.jpg
9.
img_6777.jpg
10.
img_6779.jpg
11.
img_6783.jpg
12.
img_6784.jpg
13.
img_6785.jpg
14.
img_6786.jpg
15.
img_6788.jpg
16.
img_6790.jpg
17.
img_6792.jpg
18.
img_6795.jpg
19.
img_6801.jpg
20.
img_6804.jpg
21.
img_6806.jpg
22.
img_6807.jpg
23.
img_6808.jpg
24.
img_6809.jpg
25.
img_6811.jpg
26.
img_6812.jpg
27.
img_6813.jpg
28.
img_6814.jpg
29.
img_6815.jpg
30.
img_6816.jpg
31.
img_6817.jpg
32.
img_6818.jpg
33.
img_6819.jpg
34.
img_6822.jpg
35.
img_6827.jpg
36.
img_6828.jpg
37.
img_6832.jpg
38.
img_6833.jpg
39.
img_6835.jpg
40.
img_6836.jpg
41.
img_6838.jpg
42.
img_6839.jpg


Robert Sowa - kucharz, restaurator i autorytet w dziedzinie sztuki kulinarnej - ambasador marki Prymat od 2006r. Znany z programów telewizyjnych i audycji radiowych, propagator kuchni polskiej w nowej odsłonie. Właściciel autorskiej restauracji N31 restaurant & bar przy
ulicy Nowogrodzkiej 31 w Warszawie oraz Studia Kulinarnego Roberta Sowy - juror we wspólnej akcji TVN i Prymatu o nazwie Mistrz Smaku. Bardzo cieszę się restauracją, to mój drugi dom. Dużą przyjemność sprawia mi zajmowanie się gośćmi, których witam codziennie, podchodzę do stolików, pytam czy smakuje i czy są zadowoleni. Lubię im dogadzać, spełniać ich zachcianki kulinarne. Jest pysznie! (wypowiedź R. Sowy) Jest pomysłodawcą i twórcą "Kulinarnego Talentu", odbywającego się w ramach Targów Euro – Gastro w Warszawie - konkursu dla młodych adeptów sztuki kulinarnej, który co roku cieszy się ogromnym zainteresowaniem całej branży gastronomicznej. Autor książek kulinarnych: "Krok po kroku z Robertem Sową" (kwiecień 2016), „Cztery Pory Roku” (2014), „Życie kocha jeść (2011), „W poszukiwaniu smaku doskonałego” (2009), „Esencja Smaku” (2006). Współautor „Księgi Szefów Kuchni” (2013). Jest laureatem wielu prestiżowych nagród i wyróżnień. 20 października 2017 w jego ręce trafiły kolejne dwie wyjątkowe statuetki - dla Szefa Kuchni Roku 2017 i dla najlepszej restauracji.

 
« poprzedni artykuł   następny artykuł »
KONTAKT
Starostwo Powiatowe w Gorlicach
38-300 Gorlice
ul. Biecka 3
tel.: (018) 353 53 80
fax: (018) 353 75 45
mail: starostwo@powiatgorlicki.pl