Facebook
10 grudnia 2018 20:58
Imieniny: Danieli, Julii, Eulalii
A A A
FAIL (the browser should render some flash content, not this).
FAIL (the browser should render some flash content, not this).
FAIL (the browser should render some flash content, not this).
Komunikat PPIS
Redaktor: Ewa Żarnowska    09.08.2018. Drukuj Powiadom Znajomego
W ślad za Państwowym Powiatowym Inspektorem Sanitarnym w Gorlicach przekazujemy do wiadomości komunikat Podkarpackiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego w Rzeszowie o wystąpieniu przypadków czerwonki. Komunikat do pobrania tutaj

 

 Czerwonka czyli dyzenteria, nazywana chorobą brudnych rąk, jest chorobą zakaźną. Jej objawy to biegunka z domieszką krwi, gorączka, rzadziej wymioty. Nieleczona czerwonka może okazać się chorobą śmiertelną.

Źródłem zakażenia jest kontakt z chorym człowiekiem lub zakażoną żywnością.

Bakteria rozprzestrzenia się wraz z wydalaniem kału przez nosicieli (nosicielami są osoby, które przeszły chorobę, ale jej nie leczyły - same nie mają objawów zakażenia, ale w ich kale znajdują się chorobotwórcze bakterie) i osób chorych, a do zakażenia dochodzi najczęściej metodą brudnych rąk, przez zainfekowane pożywienia, czy wody gruntowe.

Shigella zakaża najczęściej sałatki, surowe warzywa, mleko i nabiał, drób, wody gruntowe w najbliższej okolicy. W odróżnieniu od salmonelli, aby doszło do zakażenia wystarczy tylko kilka bakterii.

Najwięcej zakażeń czerwonką występuje w lato i przeważnie w gorącym, tropikalnym klimacie, gdzie panują trudne warunki higieniczne, choć tą bakterią można zarazić się na całym świecie.

Zapobieganie polega na przestrzeganiu zasad higieny osobistej, myciu rąk przez jedzeniem, starannym myciu warzyw i owoców, właściwym przechowywaniu żywności (ochrona przed owadami).

Zakażenia wywołane przez pałeczki czerwonki leczy się  antybiotykami, bo tylko w taki sposób można uniknąć lokalnej epidemii.

Ciężka biegunka, której towarzyszy odwodnienie zawsze wymaga hospitalizacji i nawadniania dożylnego. Jeśli przebieg choroby jest łagodny, pacjent można zostać w domu. Konieczne jest wypijanie odpowiedniej ilości płynów, osoba dorosła może potrzebować nawet 3-4 litrów na dobę.

Zapobieganie polega na przestrzeganiu zasad higieny osobistej, myciu rąk przez jedzeniem, starannym myciu warzyw i owoców, właściwym przechowywaniu żywności (ochrona przed owadami).

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/choroby-zakazne/czerwonka-przyczyny-objawy-leczenie_38178.html

Źródło i wiecej szczegółów: http://www.poradnikzdrowie.pl/

 
« poprzedni artykuł   następny artykuł »
KONTAKT
Starostwo Powiatowe w Gorlicach
38-300 Gorlice
ul. Biecka 3
tel.: (018) 353 53 80
fax: (018) 353 75 45
mail: starostwo@powiatgorlicki.pl