Facebook
21 września 2018 14:15
Imieniny: Jonasza, Mateusza, Hipolita
A A A
FAIL (the browser should render some flash content, not this).
FAIL (the browser should render some flash content, not this).
FAIL (the browser should render some flash content, not this).
Domowe pączki z Budowlanki
Redaktor: Ewa Żarnowska    08.02.2018. Drukuj Powiadom Znajomego
Z okazji Tłustego Czwartku w Warsztatach Centrum Szkolenia Ustawicznego przy Zespole Szkół Zawodowych w Gorlicach uczniowie  przygotowywali pyszne domowe pączki.

 

 

Jak podkreślają nauczycielki z warsztatów szkolnych – najważniejszy jest sposób przygotowania ciasta i użycie tylko i wyłącznie naturalnych składników.

U nas wszystko robione jest ręcznie i na bieżąco smażone, by kolejne partie pączków były ciepłe i świeżutkie – mówią.

Ta sama receptura króluje tutaj niezmiennie od ponad 40 lat, a pączki cieszą się dużym zainteresowaniem, znikając z bufetu w zawrotnym tempie.

Pączki przygotowywane są domową metodą – robi się rozczyn, a następnie żółtka uciera się z cukrem do białości i sporządza ciasto drożdżowe metodą dwufazową, koniecznie dodając spirytus, który zapobiega wchłanianiu tłuszczu w czasie smażenia, a po wyrośnięciu ciasto dzieli się na kęsy i ręcznie zawija wraz z nadzieniem.

Taki proces wymaga dużych nakładów pracy, ale tak właśnie pączki robiły nasze babcie i tak robić się je powinno. Bez żadnej chemii, tylko z naturalnych składników. Dzięki temu mają niepowtarzalny smak, jaki pamiętamy z dzieciństwa – podkreślają nauczycielki praktycznej nauki zawodu. I dodają: Pączki robione na skalę przemysłową nabija się nadzieniem już po usmażeniu, a prawdziwy pączek musi najpierw zostać zawinięty, na przykład z różą, marmoladą lub innym nadzieniem, później wyrosnąć pod przykryciem i dopiero później może zostać wrzucony na głęboki tłuszcz.

Prawidłowo usmażony pączek posiada tzw. obrączkę, czyli jasny niezrumieniony pas na obwodzie, który świadczy o prawidłowym procesie produkcji całego wyrobu. Z kolei najczęstszym elementem dekoracyjnym jest cukier puder, ale również lukier oraz kandyzowana skórka pomarańczowa.

Pączki w kuchniach „budowlanki” wykonywane są tradycyjnie, więc są wolne od związków chemicznych, nie mają żadnych barwników, stabilizatorów ani poprawiaczy smaku.

 

1.
dsc_0001.jpg
2.
dsc_0002.jpg
3.
dsc_0006.jpg
4.
dsc_0007.jpg
5.
dsc_0008.jpg
6.
dsc_0010.jpg
7.
dsc_0014.jpg
8.
dsc_0018.jpg
9.
dsc_0023.jpg
10.
dsc_0025.jpg
11.
dsc_0026.jpg
12.
dsc_0029.jpg
13.
dsc_0032.jpg
 

 

Źródło zdjęć i informacji:  https://www.halogorlice.info/

 
« poprzedni artykuł   następny artykuł »
KONTAKT
Starostwo Powiatowe w Gorlicach
38-300 Gorlice
ul. Biecka 3
tel.: (018) 353 53 80
fax: (018) 353 75 45
mail: starostwo@powiatgorlicki.pl