Facebook
23 lutego 2019 08:10
Imieniny: Damiana, Romany, Florentyna
A A A
FAIL (the browser should render some flash content, not this).
FAIL (the browser should render some flash content, not this).
FAIL (the browser should render some flash content, not this).
Daniel Niemasik NAJLEPSZY
Redaktor: Yvetta Walecka    16.01.2019. Drukuj Powiadom Znajomego

We wtorek, 8 stycznia w pracowniach Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie odbyły się eliminacje wojewódzkie XXIV Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz i Cukiernik oraz wojewódzki etap II Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz. Powiat gorlicki reprezentował Daniel Niemasik z ZSZ im. K. Pułaskiego w Gorlicach.

W zawodach wzięli udział uczniowie branżowych szkół I stopnia kształcących się w zawodzie piekarz, cukiernik i kucharz. Eliminacjom co roku towarzyszy inny temat przewodni. Tegoroczne eliminacje dla cukierników i piekarzy odbywały się pod hasłem „Rzemiosło – nasza przyszłość”, zaś dla kucharzy „Wariacje z wieprzowiną”. Uczniowie w pierwszej kolejności przystąpili do testu (składającego się z 30 pytań) sprawdzającego wiedzę z zakresu danego zawodu. Natomiast część praktyczna obejmowała wykonanie i prezentację wyrobu zgodnego z tematem podanym przez organizatora.
W eliminacjach wojewódzkich wzięło udział 2 piekarzy, 4 cukierników oraz 9 kucharzy z województwa małopolskiego. Daniel Niemasik z Zespołu Szkół Zawodowych im. K. Pułaskiego  w swojej grupie okazał się bezkonkurencyjny. Zdobył zaszczytne I miejsce i tym samym został laureatem etapu wojewódzkiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w zawodzie : Cukiernik oraz pretendentem do finału, czyli etapu ogólnopolskiego, który odbędzie się w dniach 1-3 kwietnia 2019 r. we Wrocławiu.  
Przy ocenie prac konkursowych liczyły się przede wszystkim organizacja i higiena pracy ( w tym kompletność stroju, wykonywanie wyrobów ciastkarskich i cukierniczych (spójność z tematem, staranność, technika wykonania, pomysłowość, kompozycja i dobór składników), wykonywanie elementów dekoracyjnych z marcepanu, karmelu i czekolady oraz sposoby dekorowania, a także ocena organoleptyczna i prezentacja (wygląd i aranżacja). Zgodnie z tematem przewodnim, Daniel Niemasik wybrał oraz słodko zaprezentował zawód: złotnik- jubiler – należy tutaj zaznaczyć, że wszystkie elementy pracy wykonał ręcznie, opierając się na tradycyjnych metodach wytwarzania wyrobów metodą rzemieślniczą. Przygotowany przez niego tort do prezentacji i mały torcik do degustacji, ciasteczka bankietowe i marcepanowe figurki podbiły podniebienia i gusta jurorów.
Patronat honorowy nad Turniejem sprawowali: Kuratorium Oświaty w Krakowie, Wojewoda Małopolski, Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego i Prezydent Miasta Krakowa, natomiast patronat medialny TV Kraków i czasopismo branżowe: Przegląd Piekarski i Cukierniczy.
Oprócz pucharu, nasz reprezentant otrzymał nagrodę specjalną Małopolskiego Kuratora Oświaty, dyplom Laureata oraz liczne nagrody rzeczowe, do których należy zaliczyć przede wszystkim różnorodny nowoczesny sprzęt cukierniczy a także voucher do restauracji Andel’s na kwotę 150 zł i inne drobne upominki oraz gadżety. Osobiste gratulacje odebrał m. in. z rąk pani Barbary Nowak- Małopolskiego Kuratora Oświaty oraz pana Jacka Majchrowskiego – Prezydenta Miasta Krakowa.
Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów na „słodkiej drodze zawodowej”.

Zdjęcia: ZSZ im. K. Pułaskiego w Gorlicach, krakow.pl

1.
1.jpg
2.
2.jpg
3.
3.jpg
4.
4.jpg
5.
5.jpg
6.
5a.jpg
7.
6.jpg
8.
7.jpg
9.
8.jpg
10.
9.jpg
11.
9a.jpg
12.
9b.jpg
13.
9c.jpg
14.
9d.jpg
15.
9e.jpg
16.
9f.jpg
17.
9g.jpg
18.
9h.jpg
19.
9i.jpg
20.
9j.jpg
21.
9k.jpg
 

 

 
« poprzedni artykuł   następny artykuł »
KONTAKT
Starostwo Powiatowe w Gorlicach
38-300 Gorlice
ul. Biecka 3
tel.: (018) 353 53 80
fax: (018) 353 75 45
mail: starostwo@powiatgorlicki.pl