W dniu 28.11.2024r. odbył się III Powiatowy Konkurs Kulinarny w Zespole Szkół Ponadpodstawowych im. Jana Pawła II w Krynicy Zdroju. Zadaniem uczestników było przygotowanie dania głównego z mięsa comber z jelenia oraz deseru nawiązującego formą, smakiem lub nazwą do „darów lasu”. W konkursie wzięły udział uczennice Zespołu Szkół Zawodowych im. Kazimierza Pułaskiego w Gorlicach: Emilia Witek i Julia Worytko.
Celem konkursu było:
-doskonalenie umiejętności kulinarnych uczniów,
-rozbudzenie inicjatywy i pomysłowości uczniów,
-podniesienie poziomu kształcenia zawodowego,
-wykorzystanie zasobów mięsa zwierzyny łownej w restauracyjnym menu,
-identyfikacja, gromadzenie wiedzy o oryginalnych potrawach i regionalnych produktach stanowiących dziedzictwo kulinarne kuchni leśnej i myśliwskiej regionu,
-zapoznanie szerszego grona odbiorców, w tym głównie młodzieży z potrawami kuchni myśliwskiej, jej walorami smakowymi i wartością odżywczą.
Uczennice przygotowały następujące potrawy:
-danie główne: Comber z jelenia w sosie jałowcowym ze świątecznym ziemniakiem, puree z selera, pierożkami z marynowanego buraka z grzybowy duxelles i smażonym rozmarynem
-deser: Legumina rozmarynowa z kaszy manny na sosie jagodowym z żelką porzeczkową i kruchym ciastkiem na maślance
Nagrody były bardzo cenne, uczennice otrzymały Voucher w kwocie 100,00 zł do wykorzystania w restauracji lub na usługi noclegowe w Ośrodku Paradise w Krynicy Zdroju i drobne upominki. Natomiast opiekun Voucher w kwocie 200,00 zł, książki i drobne upominki.
Konkurs był wyjątkowym wydarzeniem, podczas którego uczennice zdobyły dodatkową wiedzę i udoskonaliły swoje techniki kulinarne.
Opracowanie Beata Ząbek/ZSZ im. K. Pułaskiego w Gorlicach